Вокална студия ”Усмивки” при Народно читалище „Родина”, Стара Загора е създадена през 1995 г. През годините в студията са участвали стотици деца от всички училища и детски градини в града. Младите певци на възраст от 4 до 19 години са разпределени в 3 възрастови групи.

Целта на вокалните педагози Жанина Янкулова и Елена Маликатова е развитието на детските гласови възможности и музикален слух, художествена изработка на песните, работа с микрофон и формиране на правилен усет за стойностните песенни образци. За артистичното и атрактивно сценично представяне на песните с “Усмивки” работи хореографът Ромина Славова.

Репертоарът на „Усмивки” включва детски забавни песни, фолклорни обработки, българска и чужда поп, рок и джаз музика. Освен групово и солово децата се изявяват и в различни формации - дуети, триа, квартети.

Вокалната студия има издадени 3 самостоятелни албума с авторски песни по музика на Жанина Янкулова, текстове на Мая Дългъчева и аранжименти на Стоян Янкулов, Захари Рашев и Николай Цолов - "Топка калпазана", "Празници с усмивки" и "Усмихнати ноти". Много от песните на „Усмивки” са включени в учебниците по музика от 1-ви до 6-ти клас и в помагала за детските градини.

"Усмивки” участват активно в културния живот на града, както и в редица национални и международни конкурси и фестивали, където неизменно печелят призови награди. Много аплодисменти и висока оценка за представянето си младите певци получават и на своите концерти в Македония, Гърция и Франция.

Децата са участвали в редица радио и телевизионни предавания на радио Стара Загора, радио Пловдив, Българското национално радио, БНТ, ТВ Стара Загора, ТВ7, Евроком БГ, МSAT и др.

През годините от създаването си досега Вокална студия „Усмивки” е носител на редица награди от национални и международни конкурси и фестивали. Сред най-значимите групови награди са:

-Гран при от конкурса „С песен и обич творим добро” гр.Пловдив-2007 г.

-Гран при от конкурса „Сладкопойна чучулига”гр.Бургас -2008 г.

-Гран при от конкурса „С песен да възродим доброто”гр.Казанлък-2012г.

-Гран при от конкурса „С песен и обич творим добро”гр.Пловдив-2013г.

ВС „Усмивки” е колективен носител на престижната награда „Икар” на Община Стара Загора за 2007г. за ярки художествени постижения.

Като колектив Усмивки са носители:

- 4 Гран При

- 24 първи награди

- 8 втори награди

- 1 трета награда

- редица награди на детското жури

- няколко награди за нова авторска песен и аранжимент

- повече от 85 индивидуални награди за солистите на „Усмивки”

- 4 награди за най-добър вокален педагог за ръководителите Жанина Янкулова и Елена Маликатова.

 

Ръководители:

Жанина Янкулова - тел: 0884 537 120 и Елена Маликатова тел: 0887 236 786

Facebook/ Усмивки Вокална студия

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.