На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се през 1858 г. идея да се основе читалище в града ни. През 1883 г. се създава "Ученолюбиво дружество", а през 1900 г. се основава Културно-просветно дружество "Театър", което се обявява за правоприемник на "Ученолюбивото дружество" и на читалището в "Железник". През 1943 г. дружество "Театър" се преименува в Народно читалище "Родина". С историята и дейността на читалище "Родина" са свързани създаването и развитието на Драматичен театър "Гео Милев", на първата извънстолична опера - Държавна опера Стара Загора, на Регионалния исторически музей и Дружеството на писателите в града ни.

            Понастоящем дейността на читалището е насочена към развитие и обогатяване на културния живот на Стара Загора и региона. Със своята дейност то се стреми да съхрани и обогати българските народни традиции и обичаи, да бъде средище на духовен живот и материална култура. Нашите цели са да събуждаме и поддържаме интерес към знанието, да приобщаваме преди всичко младите хора към ценностите и постиженията на българската и световна наука, изкуство и култура, да стимулираме и подпомагаме млади таланти.

            Днес в НЧ "Родина-1860" работят: Библиотека "Родина", Музикална школа, Езикова школа и Школа за изобразителни изкуства, както и 8 любителски формации, 6 клуба и 1 работилница: Смесен хор "Родина", Младежка театрална студия "Сцена 99", Вокална студия "Усмивки", Фолклорна школа "Жарава", Театрално студио за юноши "Фантазио", Балетна школа, Детски танцов състав "Загорци", Детско куклено-театрално студио "Слънчице", Клуб за български народни танци "Загорци", Клуб "Млад писател", Детски клуб "Приятели на книгата", Клуб "Сахаджа йога", Хатха йога клуб "Сантоша", Клуб "Хармония" и мобилната кулинарна работилница за здравословна храна EVIAs Kitchen.

            Читалище "Родина" е много активно в културния живот на града, региона и страната - само през 2017 г. то е организатор и съорганизатор на 13 мащабни прояви с национален и международен характер, подкрепени от Община Стара Загора. В тях са взели участие около 2 700 души. За цялата 2017 година любителските формации на Народно читалище "Родина-1860" са организирали или взели участие в 131 прояви – 5 международни, 23 национални, 24 общински и 79 с местен характер, отразени в регионалния периодичен печат, телевизии и електронни медии, а Библиотека "Родина" на 454 прояви - общо 585 прояви за 1 година!

            През 2017 година съставите на читалището са донесли 33 отличия и награди, като доказателство за отличната дейност на школите и любителските формации.

            Народно читалище "Родина" е носител на наградата Почетна институция на Стара Загора по повод 140-годишнината на читалището.

При нас всеки може да намери подкрепа и съмишленици!