155 години Читалище "Родина"

 

С голям концерт на 26.03.2015г. в залата на операта старозагорското читалище "Родина" тържествено отпразнува своята 155-годишнина. Поздравителен адрес до институцията изпрати министърът на културата Вежди Рашидов. Поздравителни адреси и цветя изпратиха още Община Стара Загора, много читалища в страната, културни институции и училища от Стара Загора и региона.
С дългогодишната история и с дейността на старозагорското читалище "Родина" се свързват създаването на Драматичния театър "Гео Милев", на първата извънстолична опера в Стара Загора, на Регионалния исторически музей и на Дружеството на писателите в областния град.
Днес Народно читалище "Родина", като типично българска обществена институция, си остава стожер за духовно израстване и развитие.
В читалището продължават да работят и да се развиват състави като Смесен хор "Родина" с диригент Емил Минев. Основаната през 1946 г. хорова формация е носител на много престижни награди от международни конкурси. Нейни изпълнения са във фонда на БНР, Радио Стара Загора, Радио Будапеща, Радио Кьолн, Радио Лондон и Би Би Си.
Над 4 хиляди деца са преминали през Школата за балетно изкуство на Снежана Дескова. Тази година през юни школата ще отбележи 40-годишен юбилей.
20 години от създаването си ще отпразнува и Вокална студия "Усмивки" с ръководители Жанина Янкулова и Елена Маликатова. Името на студията се свързва с много награди от фестивали и конкурси.
Създадената през 1999 година Младежка студия за театрално изкуство "Сцена 99" е приемник на Младежкия театър „Съвременник". Ръководителят й, актьорът Христофор Недков е събрал в нея млади хора на възраст между 14 и 20 години, за да ги въведе в театралното изкуство и актьорската професия.
В НЧ "Родина" работят още Клуб "Млад писател", Детско-юношески хор за народно пеене "Жарава", Клуб за народни танци "Загорци". Дейността им носи печата на високите постижения.
Читалището разполага с Музикална школа, създадена през 1954 г., от която към музиката са тръгнали оперната прима Веселина Кацарова, композиторът и актьор Стефан Вълдобрев, пианистът и преподавател в САЩ Пламен Карадонев и др.
Под шапката на НЧ "Родина" работят още Школа за изобразителни изкуства, Езикова школа, които успешно съчетават дългогодишната традиция с изискванията на съвременното обучение.
Читалищната Библиотека "Родина" е не само хранилище на редки и ценни документи, на уникални издания, но е и институция с международен авторитет, член на Европеана, носител на Националната награда "Христо Г. Данов".