На 1 октомври 1919 г. при дружество „Театър” (сега НЧ „Родина-1860”) е създадена детската музикална китка „Родни звуци” под ръководството на Тодор Пъндев. В него децата са се обучавали на нотно, хорово и солово пеене. В детската музикална китка се учели бъдещите оперни артисти и инструменталисти, хормайстори, диригенти, както и първите български композитори. ”Китката” изнася концерти, детски оперети и оставя трайна следа в музикалния живот на Стара Загора.

         Поради засиления интерес, съвсем естествено идва откриването на Музикална школа през 1954г. В началото има само два класа – по пиано и по цигулка. Учениците започват да изучават солфеж и акордеон. През следващите години започва да расте броят на учениците и преподавателите. Създава се Детски струнен оркестър, който печели много награди. Създаден е и Детски акордеонен състав.

         По-късно започва да се изучава и китара. Постепенно се разкриват класове по флейта, кларинет, тромпет, оперно пеене и др. Всички ученици изучават елементарна теория и солфеж. През 2001 година в школата се открива клас по синтезатор, а малко след това и клас по барабани.

         Сред най-известните имена, възпитаници на школата, са тези на световноизвестната оперна прима Веселина Кацарова, актьора и композитор Стефан Вълдобрев, джаз музикантът, преподавател в САЩ Пламен Карадонев и др. Много ученици на школата продължават обучението си в професионални учебни заведения - музикални училища и музикални академии. Някои от тях не стават професионални музиканти, но запазват любовта към музиката за цял живот.

         В момента школата предлага обучение по пиано, китара и барабани.

         За дългогодишното си съществуване Музикална школа е изнесла стотици концерти, участвала е в също толкова прояви като гост. Сред по-интересните напоследък са: 10 юни 2017 - Участие във ІІ-рия Празник на младия пианист в гр. Нова Загора, 4 юни 2016 - Празник на младия пианист с участието на Музикална школа при НЧ "Родина" и Обединена школа по изкуствата "Илия Аврамов" при НЧ "Диньо Сивков", гр. Нова Загора, 25 март 17 - Пролетна музикална среща на класа по пиано на Светла Димчева от Музикална школа, 2 юни 17 - "Музикална разходка с пиано" на деца от 5 до 7 г., посветена на Деня на детето, 19 март 15 - Пролетна музикална среща и др.

За над 64-те години на съществуването си възпитаниците на школата са печелили много награди, които е почти невъзможно да се изброят – над 10 Гран При, над 20 първи награди, над 12 втори, над 15 трети, десетки поощрителни награди и десетки за отлично представяне. В последните години учениците на школата продължават да се  представят отлично на конкурси и фестивали - 17 май 2014 - Национален клавирен конкурс за българска музика, гр. Бургас, жури с председател композитора Красимир Милетков определи 3 награди за школата - за Рая Добрева, 7 г. - от класа по пиано на Мария Кирекчиева - Гран При, Награда на Детското жури /съставено от ученици от горните класове на Музикалното училище в гр. Бургас/, Награда за музикален педагог на Мария Кирекчиева, на ХVІ-тия национален музикален конкурс "Милчо Петров" в Пловдив на 31 май 2015 - втора награда за малката пианистка на школата Рая Добрева на 7 години /първа възрастова група/ и награда за педагогически постижения за нейната преподавателка г-жа Мария Кирекчиева, 15 април 2016 - ІХ-ти национален конкурс за изпълнители на клавирни творби от български композитори "Бъдещето на България" - Специална награда на журито за Рая Добрева, 9 г., Наградата на Радио Бургас за Рая Добрева, Грамота за отлично представяне на възпитаничката й за преподавателя Мария Кирекчиева, 3 златни и 2 сребърни медала Х-тия юбилеен празник на младия талант, Хасково - 7 май 2016, на Х-тото издание на Националния  конкурс за изпълнители на клавирни творби „Бъдещето на България“ – Бургас, 14 май 2017г. - 5 награди за малките пианисти от Музикална школа с преподавател Мария Кирекчиева - първи награди за Теодора Вълкова на 5 години и Марта Добрева на 6 г., специални награди за Тимотей Вълков на 7 г. и Рая Добрева на 10 г., която получи и още една специална награда, специална грамота и за преподавателя Мария Кирекчиева, 20 май 17 - Три първи места и златни медали за Музикална школа на ХІ-тото издание на Преглед на младия талант в Хасково, май  17- Първо място в категория "Музика" за Диана Арабаджиева пиано от Младежкия фестивал за театрално, музикално и танцово изкуство "Рошавата котка" в Пловдив и др.

 

НЧ „Родина”, ул. „Свети княз Борис І” №94, ет.3

Директор: Мария Кирекчиева - тел. 0899 454 642

Facebook/ Музикална школа - уроци по пиано, китара, барабани Стара Загора